left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Articole Ecografe


Ecografia diagnostica este o tehnica imagistica larg utilizata. Ea a inlocuit un numar mare de tehnici radiologice sau scintigrafice. Este o tehnica rapida si inofensiva. Ecografele de diferite dimensiuni, inclusiv aparatele portative, ofera posibilitatea de a explora numeroase organe. Ele au facut ca aceasta tehnica sa devina un examen de rutina, la indemana oricarui medic practician. Ecografia foloseste pentru diagnostic ultrasunetele.

Masini de tuns animale ANDIS

underline

Ecocardiografia transesofagiana

Ecocardiografia transesofagianaEcocardiografia este o tehnica de diagnostic ce foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza structura si functia inimii precum si emergenta marilor vase de la nivelul cordului. In timpul procedurii un transductor (asemanator cu un mic microfon) emite ultrasunete (cu o frecventa foarte inalta, astfel incat acestea nu pot fi auzite de urechea umana) care strabat peretele toracic pana la nivelul inimii.

 

 

ecografe

Ecografia oculara

Ccnd îti va recomanda medicul oftalmolog o ecografie ocularaEcografia oculara este o metoda imagistica deosebit de utila în diagnosticul si urmarirea anumitor afectiuni oculare si se realizeaza la indicatia unui medic oftalmolog.

 

 

 

 

 

ecografe

Ecografia cu substanta de contrast

Ecografia cu substanță de contrastEcografia cu substanta de contrast este o metoda de investigatie nou introdusa la noi in tara. Aceasta imbunatateste performantele ecografiei clasice prin utilizarea unui agent de contrast de uz intravenos. Pe langa faptul ca nu este invaziva, ecografia cu substanta de contrast nu este nici iradianta. Acest tip de investigatie are numeroase aplicatii in practica clinica precum studiile de perfuzie a miocardului, ecocardiografia, vizualizarea vaselor mari (intracraniene, periferice) si a vaselor mici (din ficat, rinichi, pancreas, san), insa organul care beneficiaza cel mai mult de pe urmele acestei metode ramane ficatul.

ecografe

Ecografia de sarcina: pericol sau sansa la viata?

Ecografia de sarcină: pericol sau șansă la viață?Ecograful functioneaza pe principiul de emisie si receptie a ultrasunetelor (unde acustice de frecventa foarte inalta, nepercepute de urechea omului). Undele emise de sonda patrund in cavitatea abdominala, traverseaza organele si sunt reflectate in parte atunci cand intalnesc o modificare a densitatii tesuturilor acestora. In functie de cat de mult undele sunt absorbite sau reflectate se produc ecouri. Astfel se determina marimea, forma si consistenta unui organ. Cu ajutorul unui calculator undele reflectate sunt transformate in imagini pe care le vedem pe ecran. Practic, folosim unde acustice (ultrasunete) pentru a vizualiza organele interne.

ecografe

Necesitatea ecografiilor în timpul sarcinii

Necesitatea ecografiilor în timpul sarciniiEcografia fetala este o tehnica imagistica ce foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza fatul in interiorul uterului. Prin aceasta metoda se pot obtine imagini 2D, 3D, 4D pentru evaluarea cresterii si maturarii fatului si depistarea eventualelor anomalii, astfel efectuandu-se trei examinari ecografice importante în trimestrele I, II si III de sarcina.

 

 

 

ecografe

Ecografia prenatala

Ecografia prenatalaEcografia este o tehnică ce aparţine imagisticii medicale şi permite vizualizarea anumitor organe interne sau ale fătului utilizând ultrasunetele. Este o investigaţie sigură atât pentru mamă cât şi pentru făt.

 

 

 

 

 

ecografe

Cand este indicat sa faci ecografie abdominala?

Cand este indicat sa faci ecografie abdominala?Ecografia abdominala: Cand este indicat sa faci ecografie abdominala? Ce poate sa arate o ecografie abdominala? Cum se realizeaza ecografia abdominala?, Reguli inainte de ecografia abdominala.

 

 

 

 

 

ecografe

Ecografia Doppler a Arterelor Renale

Ecografia Doppler a Arterelor RenaleEvaluarea prin ecografie a arterelor renale urmareste permeabilitatea acestor vase la anumite categorii de pacienti. In mod normal fiecare rinichi este vascularizat de catre o singura artera renala. In cazuri mai rare pe langa artera renala principala mai exista artere renale accesorii.

 

 


ecografe

Ecografia de morfologie fetala

Ecografia de morfologie fetalaEcografia reprezinta o metoda simpla, neiradianta, ce utilizeaza ultrasunetele pentru explorarea corpului uman. Ea nu este dureroasa si nu are efecte nocive asupra copilului dumneavoastra.

 

 


ecografe

Ecografia 4D in timpul sarcinii

Ecografia 4d in timpul sarciniiDeseori, in timpul sarcini ne punem intrebari de genul: este necesara o ecografie 4D si cand ar trebui sa o fac, cat de sigura este ecografia 4D in sarcina, cat dureaza ecografia 4D si ce anume influenteaza calitatea ecografiei 4D si nu in ultimul rand cat costa o ecografie 4D?

 

 


ecografe

Ecografia mamara - o investigatie necesara femeilor de toate varstele

Ecografia de sanEcografia sau ultrasonografia este o metoda imagistica neinvaziva ce foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza organele-tinta. Aceasta metoda nu este iradianta pentru ca nu se bazeaza pe radiatii ionizante X. Ecografia se poate folosi pentru vizualizarea organelor abdominale, cu exceptia tubului digestiv, a glandelor mamare, salivare, tiroidei, a muşchilor si tendoanelor. De asemenea, ecografia are un rol aparte în vizualizarea si urmarirea bunei dezvoltari a fatului în interiorul uterului matern.

 

 

 

 

ecografe

Ecografie | Ce trebuie sa stii despre ecografie

Ce trebuie sa stii despre ecografieCe se poate vizualiza cu ajutorul ecografiei si ce fel de boli se pot depista? Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.

 

 

ecografe

Ecografie glanda tiroida

Ecografie glanda tiroidaEcografia (imagistica prin ultrasunete - ultrasonografie) este un test medical noninvaziv util atat in scop diagnostic cat si terapeutic. Tiroida este un organ impar si median, situat in regiunea anterioara si inferioara a gatului inaintea si pe laturile conductului laringo-traheal. Are forma literei H, fiind formata din doi lobi dispusi vertical, legati intre ei printr-un istm.

 

 

 

 

ecografe

5 lucruri despre ecografia transvaginala

ecografiaDesi nu este tocmai placuta, ecografia transvaginala este utila in sarcina, oferind detalii importante despre starea de sanatate a mamicii si a fatului. Ecografia transvaginala reprezinta un test care utilizeaza fascicule de ultrasunete reflectate prin introducerea unei microcamere in canalul vaginal. Acesta este un instrument foarte util pentru a realiza o poza clara a fatului, a placentei si fl uidului amniotic, cu detalii mult marite fata de alte metode de investigare.

 

ecografe

Ecografia abdominala

Ecografia abdominalaInseamna ca medicul poate vedea organele din abdomen cu ajutorul ultrasunetelor. Metoda nu iradiaza deloc, deci se poate repeta fara pericol si apreciaza foarte bine organele pline (ficatul, splina, rinichii, ovarele) sau umplute cu lichid (vezica biliara, vezica urinara, uterul gravid). Dimensiunile normale ale lobului drept hepatic, masurat antero-posterior in sectiunea ce cuprinde rinichiul drept,variaza intre 12-14 cm, vena porta masurata in hilul ficatului (adica in zona de intrare a aceasteia in ficat) este de 12 mm iar axul lung al splinei nu depaseste in mod normal 12 cm.

 

ecografe

Ecografia cardiaca

EcografieEcografia cardiaca (ecocardiografia) bidimensionala este o metoda imagistica de explorare a inimii, prin care se vizualizeaza pe un ecran sectiuni (felii) din inima, in aceste sectiuni putandu-se masura dimensiunile celor 4 cavitati cardiace (atriul stang, ventriculul stang, atriul drept si ventriculul drept), precum si ale vaselor mari care se varsa in inima (vena cava inferioara) si care pleaca din inima (aorta).

 

 

 

ecografe

Ecografie abdominala - tehnica neinvaziva de diagnostic

Ecografia abdominala inseamna ca medicul poate vedea organele din abdomen cu ajutorul ultrasunetelor. Metoda nu iradiaza deloc, deci se poate repeta fara pericol si apreciaza foarte bine organele pline (ficatul, splina, rinichii, ovarele) sau umplute cu lichid (vezica biliara, vezica urinara, uterul gravid). Dimensiunile normale ale lobului drept hepatic, masurat antero-posterior in sectiunea ce cuprinde rinichiul drept,variaza intre 12-14 cm, vena porta masurata in hilul ficatului (adica in zona de intrare a aceasteia in ficat) este de 12 mm iar axul lung al splinei nu depaseste in mod normal 12 cm.

ecografe

Importanta efectuarii ecografiei abdominale

De ce se face ecografie abdominala? Ecografia abdominala se face pentru a afla cauza durerii abdominale, a cauta, a masura, un anevrism sau a monitoriza aorta, a verifica dimensiunea, forma, densitatea si structura ficatului. Cum se face ecografie abdominala? Acest test se face de catre un doctor care este specializat in executarea ecografiei si interpretare imaginilor ecografice. Aceasta se face intr-un cabinet de ecografie dintr-un spital, centru medical sau cabinet medical privat.

ecografe

Avantajele ecografiei in domeniul veterinar

ecografie veterinaraExamenul ecografic făcând parte din categoria investigaţiilor imagistice de diagnostic are numeroase aplicaţii şi în acelaşi timp foarte multe avantaje comparativ cu alte tehnici de investigaţie ( în special imagistice).


ecografe

Pregatirea animalului pentru ecografie

Pregatirea animalului pentru ecografiePentru obţinerea unei imagini de bună calitate, cât şi pentru a obţine o "fereastră acustică" optimă este necesar să se realizeze un contact perfect între sonda ecografului şi pielea animalului. Pentru aceasta este necesar să se recurgă la tunderea sau raderea părului de pe zona ce urmează a fi investigată. De la această regulă pot face excepţie animalele cu pilozitate redusă în zona ce urmează a fi investigată.

ecografe

Ecografia doppler vasculara

Ecografia doppler vasculara sau ecografia vasculara.Ecografia doppler vasculara sau ecografia vasculara. Este o ecografie ca nici una alta. De fapt este tot o ecografie, avand particularitati care o fac ceva mai speciala. Se bazeaza tot pe principiul sonarului, al detectarii in apa a obiectelor de care s-ar putea lovi un vas marin (vapor sau submarin) sau care se indreapta spre acel vas si il ameninta.

ecografe

Ecografia fetala in timpul sarcinii

ecografie fetala in timpul sarcineiIn mod obisnuit o ecografie fetala este realizata de catre un medic specialist in ecografie. Totusi, poate fi efectuata de catre un radiolog sau de catre un obstetrician. Ecografia fetala ester recomandata de a fi efectuata in cabinetele medicale specializate, in spitale sau in clinicii. Ecografia fetala reprezinta un test efectuat in timpul sarcinii care utilizand fascicule cu ultrasunete refelectate permit realizarea unei imagini a fatului, a placentei si a fluidului amniotic.

ecografe

Ecografia ginecologica

ecografia ginecologicaEcografia ginecologica: Vizita la ginecolog nu este cel mai placut lucru din lume, insa din pacate este ceva extrem de necesar pentru siguranta si sanatatea noastra. Se recomanda un consult de specialitate cel putin o data pe an, iar in urma examinarii vizuale si prin palpare, doctorul ginecolog iti poate recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale, pentru cercetari mai amanuntite a diferitelor organe interne sau pentru descoperirea si confirmarea unei sarcini incipiente. Ecografia transvaginala consta in introducerea unei sonde in vagin, prin intermediul careia medicul va putea vizualiza, pe un ecran atasat, organele interne sau sarcina in dezvoltare a pacientei.

ecografe

Ecografie 4D

ecografie 4dCum ar fi sa-ti vezi copilul cum casca, zambeste, clipeste sau se joaca si toate astea înainte de a se fi nascut ? Acum este posibil cu ajutorul ecografiei 3D/4D.

Ce este ecografia 3D/4D? Beneficiile ecografiei 3D/4D.

Cum sa alegi un centru pentru efectuarea ecografiei 3D/4D?

ecografe

Ecografie generala

ecografie generalaEcografia generala este o metoda moderna si eficienta de diagnostic. Datorita metodei de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator.

ecografe

Metoda de diagnostic Doppler

Ecografia DopplerMetoda ecografica Doppler este o tehnica suplimentara de cercetare si identificare a structurilor vasculare, implicit a fluxului sangvin de la nivelul acestor structuri abordabile ecografic cum ar fi arterele, venele. In prezent, orice aparat de ultrasonografie este dotat cu modul Doppler. Tehnica Doppler ca metoda de sine statatoare are aplicabilitate numai in studiul si patologia structurilor vasculare arteriale si venoase periferice sau profunde (abdominale, pelviene etc.)

 

 

ecografe

Ecografia de morfologie fetala

Ecografia de morfologie fetala este o investigatie care se bazeaza pe niste ultrasunete care sunt emise de catre un ecograf performant si care sunt apoi reflectate de catre tesuturi si inregistrate sub forma unor imagini digitale. Ecografia este indicata de specialisti mai mult in saptamanile 22-24 de sarcina(pentru ca atunci fatul are toate organele dezvoltate), insa informatiile oferite sunt relevante in orice stadiu al sarcinii. Aceasta investigatie, se face frecvent in ziua de astazi, fara a prezenta nici un risc pentru evolutia sarcinii.

ecografe

Ecografia mamara nu prezinta riscuri

Ecografia mamara nu prezinta riscuriEcografia sanului este una dintre metode. Este recomandata si inainte de varsta de 35 de ani, spre deosebire de mamografie care poate fi efectuata doar dupa aceasta varsta. Daca tesuturile sanului sunt mai dense, daca sanul a fost operat sau iradiat, da rezultate mai bune decat mamografia. Dupa varsta de 40 de ani este indicat sa fie asociata cu aceasta.

 

 


ecografe

Mamografia

Mamografia este o investigatie radiologica a sanuluiMamografia este o investigatie radiologica a sanului, care poate evidentia structuri ce nu pot fi sesizate la palpare. Este usor de efectuat iar aparatele de ultima generatie realizeaza o compresie eficienta iar doza de iradiere este minima (mai mica decat cea necesara unei radografii pulmonare, de exemplu).

ecografe

Ecografia clinica

ecografiaPrin ecografie se investiga ficatul (dimensiune si forma, parenchim, vasele intrahepatice, leziuni focale ca chiste, abcese, tumori, traumatisme, parazitoze, colectii lichidiene perihepatice), vezicula si caile biliare (dimensiune, perete, continut, calculi, dilatarea canalelor biliare), pancreasul (atingeri difuze, leziuni focale ca chiste, abcese, tumori, calcificari), rinichi (dimensiune, forma, atingeri parenchimatoase, leziuni focale, uropatia obstructiva, colectii lichidiene perirenale), uretere si vezica (obstructii, paraziti, tumori, infectii, diverticuli, calculi), cavitatea peritoneala si caile digestive (colectii lichidiene, intraperitoneale, obstructii, invaginatii, stenoza pilorica),  pelvisul, evolutia sarcinei, tiroida, sanul, prostata.

ecografe

Ecografia doppler

Eco Doppler vascular este un examen imagistic ecografic a vaselor sanguine combinat cu explorare functionala a circulatiei sanguine in arterele si venele respective cu ajutorul sistemului Doppler. Ecografia Doppler vascular este un examen neiradiant, neinvaziv, nedureros care dureaza aproximativ o ora, nu necesita spitalizare sau pregatire prealabila a pacientului. Eco-Doppler este o modalitate de explorare a aparatului cardiovascular cu ajutorul ultrasunetelor, bazată pe efectul Doppler, descris în anul 1842 de Christian Doppler. Efectul Doppler constă în modificarea frecvenţei semnalului recepţionat, atunci când sursa de emisie se deplasează faţă de receptor.

ecografe

Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale

Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominaleEcografia abdominala generala este o investigatie imagistica neinvaziva. Descrierea procedurii pentru ecografie abdominala: prin aceasta investigatie se obtin imagini din interiorul corpului, in timp real. Ecografia abdominala vizualizeaza ficatul, colecistul, pancreasul, antrul stomacului, duodenul, aorta abdominala, vena cava inferioara, rinichii, splina, vezica urinara si prostata/uterul.

ecografe

Proceduri clinice pentru aflarea sexului copilului

sexului copiluluiUna dintre marile curiozitati de ne-evitat, ale unui cuplu "insarcinat" este ... sa aflati sau nu sexul copilului inainte de nastere. Studiile recente sugereaza ca intre 50% si 70% dintre cuplurile care asteapta un copil vor sa stie sexul copilului inainte de nastere. In Romania mai sunt cupluri care folosesc doar sfaturile batranelor si miturile despre sexul copilului, dar tot mai multe cupluri urmeaza proceduri stiintifice, efectuate de medici. Orice ati decide dumneavoastra, alocati-va timp pentru a afla mai multe despre diferite proceduri care pot fi folosite pentru a afla sexul copilului pe care il veti aduce pe lume.

ecografe

Verificati-va inima cu ecografia Doppler

Medicina isi striga in fiecare moment evolutia. De la vracii care foloseau beneficiile naturii in scopul vindecarii, la sutele de ecografia dopplerinvestigatii de care se bucura acum medicina moderna, totul este uimitor. Astfel, ecografia Doppler isi demonstreaza constant atuurile in diagnosticarea cat mai precisa a afectiunilor inimii, ale arterelor si ale venelor sau in afectiuni ale creierului.

ecografe

De ce se face ecografie abdominala

ecografie abdominalaMarimea si forma de organe abdominale ficat, splina, pancreas, rinichi, suprarenale, apar de obicei in marime si textura normale. Nu este gasit lichid liber in abdomen. Diametrul de aorta este normal si nu este vazut anevrism. Grosimea de perete a colecistului este normala. Calibrul ductelor biliare intre colecist si duoden este normal. Nu sunt gasiti calculi biliari. Rinichii scanati coronal apar in forma de boabe de fasole. Nu sunt considerati cu pietre la rinichi. Nu exista blocaj la sistemul de excretie. rinichii sunt prezenti bilateral.


ecografe

Ecografii

ecografiiFemeile insarcinate ar putea sa nu-si mai plateasca analizele pentru bolile genetice ale fatului. Analizele pentru sindromul Down si malformatii ale copilului ar putea fi gratuite. Ministerul Sanatatii Publice a publicat spre dezbatere publica un ordin privind ingrijirea gravidelor, prin care analizele costisitoare ar putea fi suportate din bugetul fondului de asigurari de sanatate.

ecografe

Ecografie mamara

Ecografie mamaraEcografia mamara este metoda de electie pentru depistarea leziunilor in sanii cu structura predominent fibro-glandulara fiind metoda de prima intentie pentru investigareamamara la femeile tinere, inaintea varstei de 40 ani, precum si un examen complementar mamografiei, obligatoriu la femeile care pastreaza acest tip de structura si dupa varsta de 40, la aceasta categorie de varstaexamenul mamografic radiologic ramanand obligatoriu pentru depistarea focarelor de microcalcificari suspecte - semn indirect si foarte incipient asociat unor leziuni maligne mamare.

ecografe

Ecografia cardiaca Doppler

Ecografia este, cu siguranţă, explorarea imagistică medicală care a cunoscut cea mai mare dezvoltare în ultimii zeci de ani, ajungând la performanţe de neimaginat atunci când s-au pus bazele sale. Principiul ei, acelaşi cu cel al aparatelor radar, a fost descoperit în urmă cu peste 150 de ani de fizicianul austriac Christian Doppler: ecografele emit ultrasunete catre organele interne, pe care apoi le captează şi le procesează pentru a ne oferi imagini foarte fidele ale acestora. Multiplele avantaje ale ecografiei au propulsat-o fără îndoială în poziţia de „vedetă" a medicinei secolului XXI: calitatea excepţională a imaginilor, rapiditatea şi comoditatea examinării, disponibilitatea largă, lipsa efectelor nocive etc. Producătorii de echipamente medicale au realizat potenţialul extraordinar al metodei, întrecându-se în a perfecţiona imaginile obţinute în paralel cu scăderea dramatică a preţului şi punând astfel la dispoziţia întregii populaţii ecografe superioare celor folosite cu doar zece ani în urmă doar în câteva centre din lume.

ecografe

Ecografie transvaginala

Ecografia fetala reprezinta un test efectuat in timpul sarcinii care utilizeaza fascicule de ultrasunete reflectate pentru a realiza o poza a fatului, a placentei (organul care inconjura fatul) si a fluidului amniotic (lichidul care scalda fatul). Aceste fascicule de ultrasunete reflectate realizeaza o imagine care poate fi vazuta pe un monitor. Imaginile, care pot fi si colorate sunt denumite sonograme, ecograme sau scanari si pot fi salvate ca si o parte a inregistrarilor copilului. Ecografia fetala reprezinta metoda cea mai sigura de a detecta afectiunile fatului si de a obtine informatii despre fat, ca de exemplu marimea si pozitia. Nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii care ar putea sa dauneze fatului. Se poate realiza precoce din saptamana 5 de sarcina. Sexul fatului poate sa fie determinat cateodata in jurul saptamanii 18 de sarcina. Avantaje Ecografia fetala este realizata pentru a evalua dezvoltarea fatului. Informatii distincte sunt obtinute in diferite trimestre pe parcursul sarcinii. 1. In primul trimestru ecografia fetala este realizata pentru

ecografe

Ecografie sarcina

Ecografia reprezinta o metoda diagnostica neinvaziva ce presupune utilizarea ultrasunetelor pentru a produce imagini ale tesuturilor si organelor. Ecografia nu utilizeaza radiatii ionizante (raze X) ca în cazul radiografiei sau tomografiei. Ecografia de morfologie fetala reprezinta o examinare ecografica detaliata a anatomiei fatului, ce poate evidentia prezenta unor anomalii congenitale, dezvoltarea fetala, numarul fetilor în sarcinile multiple, localizarea si aspectul placentei, cantitatea de lichid amniotic. Metoda moderna de diagnosticare a bebelusului, cu ajutorul ultrasunetelor care traverseaza tesuturile. E o metoda neinvaziva pentru organismul uman si deosebit de utila si eficienta pentru tine si bebe din burtica. Te ajuta sa descoperi din timp posibilele afectiuni genetice sau posibile probleme, de la inceputul sarcinii, pana la final.


ecografe

Ecografie abdominala

O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri abdominale. Uneori, o ecografie este dispusa pentru o evaluare detaliata a unui anumit organ, cum ar fi ecografie rinichi sau a unei anumite zone, cum ar fi ecografie pelvina. O ecografie abdominala poate evalua

ecografe

Ecografia 3D 4D

Ecografia 3D, este o investigatie tot mai des folosita in ultimii ani, fiind disponibila si in tara noastra si care foloseste unecografperformant, capabil sa ofere o serie de imagini de calitate superioara (fotografice) ale fatului. Investigatia este superioara in evaluarea unor anomalii congenitale asa cum sunt spina bifida sau despicatura palatina, insa nu se efectueaza de rutina datorita costurilor mai mari. Ecograful 3D este disponibil doar in unele spitale universitare si in clinicile particulare, investigatia fiind destul de costisitoare.

ecografe

Ecografie la animale

Daca fasciculul ultrasonor strabate doua medii cu impedanta acustica diferita, acesta se comporta ca un fascicul luminos: o parte din ultrasunete sunt reflectate iar restul sunt refractate In cel de-al doilea mediu. Imaginea ultrasonora este formata de catre fasciculul reflectat, numit si ecou, care este "recules" de catre cristalul piezoelectric (transductor). Reflexia este maxima daca fasciculul incident este perpendicular pe interfata (suprafata de separare) dintre cele doua medii. Astfel, dupa pozitia transductorului determinata de operator, interfata poate fi vizibila sau nu. Cantitatea ultrasunetelor reflectate este cu atat mai mare cu cat diferenta de impedanta acustica dintre cele doua medii este mai mare. Reflexia este foarte puternica la interfata dintre tesuturile moi si aer sau dintre tesuturile moi si os, aceste interfete fiind foarte ecogene. Reflexia este slaba la interfetele dintre tesuturile moi cu impedanta apropiata, interfete care sunt putin ecogene. Pe de alta parte mediile foarte dense (tesutul osos, calculi etc) atenueaza foarte mult fasciculul de ultrasunete constituind un obstacol de netrecut. Dincolo de aceste medii se constituie o umbra, care face invizibile structurile situate mai In profunzime.


ecografe

Examenul ecografic la animale domestice

Ecografia este o metoda de investigatie medicala care se bazeaza pe reflectarea ultrasunetelor de catre tesuturi. Utilizata pe scara larga In medicina umana, a Inceput sa se dezvolte In medicina veterinara dupa anii '80, devenind o tehnica de imagini medicala care suplineste cu succes tehnicile clasice si mai ales radiologia, In unele domenii. Este o metoda neinvaziva si usor de aplicat, dar interpretarea imaginilor necesita o buna cunoastere a semiologiei si a bazelor fizice ale ecografiei. Producerea ultrasunetelor se bazeaza pe efectul piezoelectric: prin aplicarea unui curent alternativ la bornele unui cristal (sau a unei ceramici piezoelectrice), acesta intra In vibratie, producand ultrasunete. Invers, trecerea ultrasunetelor prin cristal genereaza curent electric. Cristalul este deci producator si receptor de ultrasunete. Pe acest principiu se bazeaza functionarea sondei ecografice sau a transductorului.

 

ecografe
top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.