left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Ecografia cu substanta de contrast


underline

Ecografia cu substanță de contrastEcografia cu substanta de contrast este o metoda de investigatie nou introdusa la noi in tara.

 

Aceasta imbunatateste performantele ecografiei clasice prin utilizarea unui agent de contrast de uz intravenos.

 

Pe langa faptul ca nu este invaziva, ecografia cu substanta de contrast nu este nici iradianta. Acest tip de investigatie are numeroase aplicatii in practica clinica precum studiile de perfuzie a miocardului, ecocardiografia, vizualizarea vaselor mari (intracraniene, periferice) si a vaselor mici (din ficat, rinichi, pancreas, san), insa organul care beneficiaza cel mai mult de pe urmele acestei metode ramane ficatul.

 

Ce este ecografia cu substanță de contrast (CEUS)?

 

Ecografia cu substanță de contrast este o investigație ecografică clasică în care prin administrarea intravenoasă a unui agent de contrast ecografic se obține o mai bună vizualizare a vaselor de sânge inclusiv a celor cu dimensiuni foarte mici sau flux sangvin foarte lent, ce nu pot fi investigate prin tehnici ecografice clasice.

 

Principiul ecografiei cu substanță de contrast

 

Substanțele de contrast ecografice sunt compuse din microbule (gaz inert stabilizat într-un inveliș fosfolipdic elastic) cu dimensiuni între 2-10 microni. Microbulele nu pot părăsi vasele de sânge dar având dimensiuni comparabile cu hematiile străbat și cele mai mici vase. Sub acțiunea fasciculului de ultrasunete microbulele vibrează amplificând semnalul ecografic emis de vase.

Aparatele de ecografie performante dotate cu soft-uri speciale recepționează acest semnal și atenuează semnalul provenit de la alte structuri obținându-se astfel o hartă vasculară în dinamică a regiunii anatomice investigate.

 

Ce aduce nou ecografia cu substanță de contrast

 

Agenții de contast ecografici se comportă ca trasori vasculari ce permit depășirea limitelor imagistice ale metodelor convenționale permițând evidențierea microvascularizației organelor. Astfel se descriu și se studiază modele de comportament vascular similar cu studiile efectuate prin CT/RMN cu substanță de contrast.

Metodele nu sunt echivalente deoarece substanțele de contrast ecografice au o farmacocinetică diferită și sunt blocați în spațiul intravascular spre deosebire de majoritatea agenților de contrast CT și RMN care trec din patul vascular în spațiul extracelular.

 

Avantajele ecografiei cu substanță de contrast

 

Cel mai important avantaj al CEUS este posibilitatea de a studia modelele de comportament vascular ale unor tumori în timp real, cu o rezoluție mult superioară oricărei alte metode. Studiul este reproductibil datorită toleranței excelente a substanței de contrast. Fiind inerte chimic și neputând părăsi patul vascular, substanțele de contrast au o rată foarte scăzută a reacților alergice 0,001%, deci se pot administra și pacienților ce nu tolerează substanțele de contast folosite la CT/RMN. Agenții de contrast ecografici se elimină prin respirație, nu au toxicitate renală și nu interacționează cu funcția tiroidei, deci se pot administra și pacienților cu insuficiență renală și afecțiuni tiroidiene.

 

Limite ale ecografiei cu substanță de contrast

 

Metoda nu se poate folosi în sarcină și nu este utilă în studiul tumorilor pulmonare fără contact cu peretele toracic.
Alte limitări sunt: ficatul gras, formațiuni fără imagine corectă în examinare clasică.

Metoda este contraindicată pacienților cu insuficiență respiratorie, hipertensiune pulmonară și respectiv în primele 10-14 zile după un episod coronarian acut.

 

Indicații ale ecografiei cu substanță de contrast

 

Există astăzi indicații clinice clare pentru fiecare organ studiat cât și proceduri standardizate reunite în ghidurile de practică ale Societății Europene de Ultrasonografie.

 

Principalele indicații actuale privesc sfera hepatică

 

caracterizarea unui nodul hepatic evidențiat la examen standard
monitorizarea ficatului cirotic
screeningul hepatic oncologic pentru depistarea metastazelor
caracterizarea trombozei venoase portale, cât și pentru pacienți cu examinări CT/RMN neconcludente

 

Alte utilizări ale ecografiei cu substanță de contrast/p>

 

evaluarea leziunilor renale, pancreatice, tiroidiene, mamare
evaluarea refluxului vezico-ureteral în special la copii
evaluarea traumei abdominale
examenul Doppler transcranian

 

Puteti citi:  Ecografia cu substanta de contrast

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.