left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Ecografia de sarcina: pericol sau sansa la viata?


underline

Ecografia de sarcină: pericol sau șansă la viață?În ultimii ani, tot mai multe persoane aleg un stil de viață cît mai natural, ferit de intervenția tehnologiei și a invențiilor moderne, pe motiv că ele afectează sănătatea și pervertesc spiritul.

 

Tot mai des citesc despre oameni care renunță la mașină în favoarea mersului pe jos sau a bicicletei. Excelent, corpul are nevoie de mișcare, orașul are nevoie să respire!

 

Tot mai multe familii renunță la televizor, internet, tablete, telefoane deștepte. Ba unii cu posibilități se mută la țară și trăiesc din ce le crește în ogradă. Nemaipomenit, tare mi-aș dori să putem face și noi asta!

 

Tot mai multe femei aleg să nască acasă și să nu-și urmărească sarcina cu nici un fel de instrument al medicinei moderne. Doar stetoscop și măsurători efectuate de moașe, ecografii nu, alte investigații nu. Pentru că se tem de efecte secundare. Pentru că ele ȘTIU că bebelușul care le crește în pîntece e bine. Din păcate, în multe cazuri se dovedește că bebelușul nu era bine, ba dimpotrivă, era rău, ba mai mult, ar fi putut fi operat în uter sau imediat după naștere, dar ce păcat că nu s-a descoperit la timp diabetul gestațional sau malformația cardiacă... Și cu asta nu mai pot fi de acord.

 

Sînt de acord că în unele cazuri, ecografia îți poate aduce informații pe care nu le dorești (cum ar fi că bebelușul are sindrom Down, de exemplu), dar doar pentru că nu le afli din vreme nu înseamnă că ele nu sînt adevărate. Am dezbătut subiectul cu multe mame, cunoscute și necunoscute. Am numărat niște zeci care au spus răspicat că ele nu au făcut sau nu vor face nici măcar o ecografie în timpul sarcinii. Și de data asta n-am mai înțeles. În mintea mea, dacă există chiar și o șansă la un milion să descoperi la ecografie una dintr-un milion de afecțiuni posibile care pot fi rezolvate ușor, înainte sau imediat după naștere, ecografia trebuie făcută. Sigur, de un specialist bun, degeaba faci 30 de ecografii în sarcină dacă omul care privește monitorul nu are habar sau interes să urmărească atent ce se întîmplă la tine-n burtă. Un minim de controale ecografice (unul pe trimestru, pentru sarcinile sănătoase), efectuate corect și rapid cu aparate corect calibrate de specialiști buni, este absolut necesar, în opinia mea. Nu vorbim aici despre vizitele la ecografia 4D pentru că ni s-a făcut dor de moaca lui bebe, ecograful nu e totuși cabină de selfie-uri, e un aparat medical cu un scop precis.

 

Totuși, tot mai multe actuale și viitoare mame spun NU ecografiilor. Pentru că au citit pe internet că acestea ar cauza autism (apropo, mai e ceva pe lumea asta care nu cauzează autism?) Sau pentru că undele ultrasunete încing țesutul monitorizat pînă la a-i cauza traume. Pentru că afectează dezvoltarea sistemului nervos central al bebelușului. Sau îi afectează văzul sau auzul. Sau pentru că pur și simplu îl asurzește. Am citit, zile la rînd, articole în engleză, franceză și română, despre toate teoriile astea. Mi-am făcut o listă de întrebări pe care am trecut chiar și cele mai absurde ipoteze. Apoi le-am trimis către un medic specializat în ecografie, poate cel mai bun din România. El cu siguranță a citit mai mult despre ecografii și efectele lor decît noi toți la un loc. E un medic responsabil, un om bun, informat, hotărît să salveze vieți, nu să le pună în pericol.

 

Aveți mai jos interviul cu dl. Hadi Rahimian, mulțumesc Regina Maria pentru ajutor, îi mulțumesc și domnului doctor pentru timp și răbdare. Întrebările mele conțin și sursa articolelor care le-au generat (dacă o să aveți răbdare să le citiți, veți observa că majoritatea articolelor care susțin în titlu că ecografiile sînt periculoase se citează între ele și menționează în text că de fapt nu prea există dovezi, că nu s-au făcut studii pe oameni, dar că pentru nu știm exact, mai bine safe than sorry. Ceea ce mi se pare ironic, pentru că în mintea mea, să fii safe înseamnă fix să cauți să afli dacă sînt probleme cu fătul, nu ca să te stresezi, ci ca să le rezolvi (dacă e posibil, și slavă Domnului, în ultimii ani progresele chirurgiei minim invazive sînt uimitoare). Ca să nu-ți pară rău mai tîrziu că n-ai mers la o ecografie de 3 minute în care puteai afla una sau alta, mai gravă sau mai puțin gravă.

 

Înainte de interviu, vă scriu cîteva rînduri despre dr. Hadi Rahimian, să știți în ce calitate răspunde întrebărilor mele (și cred, și ale voastre). Este Director Medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Regina Maria Băneasa, medic voluntar în cadrul echipei de medici a Policlinicii Sociale Regina Maria, are supraspecializare în Medicină materno-fetală, competențe în ecografia obstetrică și ginecologică, chirurgie ginecologică laparoscopică, histeroscopie și medicină materno-fetală, chirurgie minim-invazivă, i s-a acordat "Premiul pentru inovație medicală" la Gala Medica 2013, cu o experienţă deosebită în supravegherea sarcinilor cu risc înalt, respectiv în diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor asociate sarcinii şi a impactului acestora asupra fătului.

 

În 2012, Dr. Rahimian a identificat în timpul unei ecografii de sarcină că în toracele copilaşului, la nivelul ambilor plamâni, se acumulase lichid (care la naștere ar fi putut duce la insuficiență respiratorie severă şi frecvent fatală). În cîteva zile, dl. Dr. Rahimian a montat la nivelul fătului un şunt toraco-amniotic, o procedură chirurgicală minim-invazivă care a fost efectuată pentru prima dată în România. Prin acest şunt, lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor in utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere. Sarcina a fost urmarită cu multa atenţie şi la 39 de săptămâni, s-a născut un băieţel care a putut să respire normal.

 

Anul trecut, în cadrul unui control de rutină, mămica a doi gemeni aflată în săptămîna 18 de sarcină a aflat că bebelușii se dezvoltau inegal și, dacă nu erau operați atunci, puteau muri. Sufereau de sindromul „transfuzor-transfuzat", o condiție rară în care se produce transferul de sânge de la un făt la celălalt prin intermediul placentei comune. Dr. Hadi Rahimian a efectuat o operație in utero: fotocoagularea laser a anastomozelor placentare care are ca scop deconectarea vaselor de sânge comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sânge dintre ei. Micuții s-au născut la 34 de săptămâni și sunt perfect sănătoși.

 

Și acum interviul, vă previn că e lung (pentru că și informații panicarde pe internet sînt destule). Vă rog să nu vă supărați că nu am pus diacritice, pur și simplu n-am mai avut putere.

 

Ce este o ecografie, în limbaj cît mai simplu, pentru nespecialiști?

 

Ecograful functioneaza pe principiul de emisie si receptie a ultrasunetelor (unde acustice de frecventa foarte inalta, nepercepute de urechea omului). Undele emise de sonda patrund in cavitatea abdominala, traverseaza organele si sunt reflectate in parte atunci cand intalnesc o modificare a densitatii tesuturilor acestora. In functie de cat de mult undele sunt absorbite sau reflectate se produc ecouri. Astfel se determina marimea, forma si consistenta unui organ. Cu ajutorul unui calculator undele reflectate sunt transformate in imagini pe care le vedem pe ecran. Practic, folosim unde acustice (ultrasunete) pentru a vizualiza organele interne.

 

Există, din ce știți dvs. studii care să ateste vreo legătură între ecografii făcute de mamă în timpul sarcinii și autism, greutate la naștere, cancer, dislexie sau alte afecțiuni sau malformații ale nou-născutului?

 

Conform studiilor efectuate in ultimii zeci de ani, nu exista nicio dovada care sa demonstreze ca ultrasunetele pot produce vreo malformatie sau vreo afectiune la nivelul fatului.

 

Poate fi periculoasă pentru mamă sau pentru făt căldura generată de sonda de ecograf asupra țesuturilor ecografiate? Este această temperatură urmărită de specialistul ecografist în timpul ecografiei?

 

Sondele ecografice nu produc caldura, ci doar ultrasunete. Aceste unde acustice, in momentul in care intra in contact cu organul examinat, pot produce caldura. Ca urmare, daca durata efectuarii ecografiei este lunga se poate produce caldura la nivelul organelor interne ale fatului, in special la nivelul oaselor. Ultrasunetele se propaga usor in medii lichide si nu sunt reflectate de acestea, insa sunt oprite de oase.

 

Sînt adevărate următoarele afirmații: Oasele se încălzesc mai mult ca țesuturile moi. Dacă sonda Doppler, de exemplu, e ținută nemișcată mai mult de 30 de secunde poate provoca încălziri îngrijorătoare.

 

Da, exista o serie de studii care arata ca daca ecografia este folosita o durata mai lunga de timp, in miscare sau nu, poate produce caldura, ceea ce duce la incalzirea organelor interne si in special a oaselor. Acest efect este cu atat mai mare daca ecografia este Doppler sau Doppler color. Asta se intampla pentru ca in aceste cazuri este eliberata o cantitate mai mare de energie acustica, cu producerea unei cantitati mai mari de caldura. Este important sa subliniez ca acest efect nu apare atunci cand ecografia este corect efectuata, de catre un medic experimentat.

 

Sînt ecografiile 3D sau 4D mai periculoase pentru mamă sau pentru făt decît cele 2D? Sînt undele generate în timpul ecografiei mai puternice?

 

Nu, ecografiile 3D si 4D nu sunt mai periculoase comparativ cu ecografia 2D, atat in ceea ce o priveste pe mama, cat si pe fat. Aceste tipuri de ecografie reprezinta exact aceleasi imagini care sunt recompuse 3D sau 4D cu ajutorul programului calculatorului.

 

Ce este ecografia Doppler? Este ea mai riscantă ca celelalte? De ce unii specialiști recomandă limitarea ecogrfaiilor doppler la 30 de minute?

 

Ecografia Doppler emite o cantitate mai mare de ultrasunete cu o frecventa mai inalta. Ecografia fetala analizeaza circulatia fatului si masoara viteza, rezistenta si pulsatilitatea fetala (Ecografia Doppler poate fi folosita si in cardiologie sau alte specilitati.) De aceea este recomandat ca durata ecografiei Doppler sa fie cat mai scurta si sa fie folosita doar atunci cand este absolut necesar.

 

Poate ecografia provoca procesul numit în engleză Cavitation? (care la rîndul lui poate provoca afecțiuni ale unor organe care conțin țesuturi cu gaz, cum ar fi țesutul mamar) Nu se știe însă exact cum, dar există voci care susțin că ecografia ar putea afecta acest gen de țesut (sursa aceeași ca mai sus) Alte voci spun că acest fenomen poate reduce producția de radicali liberi în lichidul amniotic și că poate chiar distruge AND-ul fătului. Ce părere aveți despre aceste afirmații?

 

Da, exista un fenomen care se numeste "Cavitatie" si care poate afecta organele ce contin tesuturi cu gaz; este posibil sa se produca si radicali liberi (sunt multe studii in derulare care cereceteaza acest aspect). Insa, din informatiile pe care le am, tinand cont de numarul redus de radicali liberi existenti, fatul nu poate fi afectat. Cat despre ADN-ul fetal, nu stiu de existenta unor studii care sa demonstreze acest lucru.

 

Care este pericolul de acoustic streaming in timpul ecografiei? (un jet de fluid provocat de valul de ultrasunete care poate provoca un șoc la suprafața celulelor, care ar putea schimba gradul de permeabiltate a celulelor, cu efecte advrese asupra dezvoltării intra și extra uterine (aceeași sursă de mai sus, citez: The American Institute of Ultrasound in Medicine concluded: There exists abundant peer-reviewed published scientific research that clearly and convincingly documents that ultrasound at commercial diagnostic levels can produce lung damage and focal haemorrhage in a variety of mammalian species.... The degree to which this is a clinically significant problem in humans is not known.)

 

Aceste teorii se refera la studiile facute pe animale, cu ecografii facute in mod abuziv pentru a se analiza efectele nocive. Ecografia se foloseste de cel putin 25 de ani in mod frecvent si pana acum nu s-a descoperit nici un efect advers asupra dezvoltarii fatului, atat timp cat este folosita corect si nu are o durata lunga. Este important sa nu fie utilizata abuziv si in exces. Asadar raspunsul este nu, nu exista dovezi care sa certifice aceste afirmatii cu privire la afectiunile enumerate, atata timp cat ecografia este folosita normal. Exista si norme ceritificate de Congresul American al Obstetricienilor si Ginecologilor si Asociatia Americana de Ultrasonografie.

 

Poate avea ecografia in timpul sarcinii efecte dramatice asupra sistemului nervos al copilului?

 

Nu, nu poate avea efecte dramatice asupra sistemului nervos daca ecografia se efectueaza normal. Totusi, daca durata efectuarii unei ecografii este de 30-40 min si se fixeaza un singur organ - in aceste situatii, da, organul respectiv poate fi afecat, in special urechea interna si retina (facand referire aici la organele legate de simt si de sistemul nervos).

 

Dar daca este folosita timp de maximum 15-20 min si se vizualizeaza mai multe organe, ecografia nu reprezinta un risc. Plecand de la ceea ce eu consider ca este corect si ceea ce este si recomandat de societatile medicale, in cazul in care vrem sa studiem mai mult timp un organ, durata ecografiei trebuie fragmentata, astfel incat sa se evite fixarea aceluiasi organ mai mult de 10 minute; este recomandat sa facem 2-3 ecografii scurte, a cate 2-3 minute fiecare. Cu alte cuvinte, impactul asupra copilului nu este dat de numarul de ecografii, ci de durata acestora.

 

Părți din creierul bebelușului pot fi supuse unei cantități mare de radiații în timpul eccografiei. Adevărat sau fals?

Ecograful nu emite radiatii, ci ultrasunete. Pana in prezent nu s-a dovedit ca undele acustice pot afecta creierul fatului.

 

Aude fătul în timpul ecografiei un zgomot de aproximativ 100 de decibeli, cam ca un tren care intră în gară, speriindu-l?

Da, fatul aude un zgomot. Nu se poate preciza daca este sau nu vorba de 100 decibeli, dar se stie ca fatul aude undele acustice eliberate de sonda ecografului ca niste "boom-uri". Intensitatea acestora poate fi mai mica sau mai mare, in functie de frecventa folosita pentru ecografia respectiva.

 

Este posibil ca intensitatea ultrasunetelor folosite azi de aparatele ultra performante să se dovedească nocive mai tîrziu? (cum a fost cazul radiografiilor, de exemplu, studiile care spun că ecografiile sunt sigure pentru mamă și făt au fost realizate acum 2-3 decenii, când aparatele de ecografie erau mai puțin puternice)

 

Asa cum am mentionat, aparetele ecografice sunt folosite de foarte mult timp. Cel putin in Romania ecografia este utilizata de doua decenii in screeningul in sarcina. Nu-mi pot imagina un spital sau un cabinet de ginecologie, in special daca este dedicat urmaririi dezvoltarii fatului, fara un ecograf. Ecografia este metoda de investigatie cea mai putin periculoasa, este usor de efectuat, iar daca medicul care face ecografia are suficient de multa experienta, permite diagnosticarea unor afectiuni care nu pot fi evaluate in alt mod. Ecografia este foarte utila si, nu s-a descoperit ca ar exista vreo contraindicatie. Subliniez faptul ca ecografia trebuie folosita rational, corect, pe durata scurta si fara a abuza.

 

Ecografia poate provoca autism?

 

Nici unul din studiile medicale sau cartile de specialitate despre ecografii si medicina materno-fetala pe care le-am studiat nu contin vreo informatie potrivit careia ecografia poate provoca autism.

 

Cîte ecografii recomandați în timpul sarcinii și de ce nu mai multe/mai puține? (în cazul sarcinilor fără probleme)

 

Intr-o sarcina fara complicatii, se recomanda ca ecografiile sa fie facute astfel: intre 11-13 saptamani si 6 zile, intre 20-22 de saptamani, intre 30-31 de saptamani si eventual inca o examinare la 36 de saptamani. Acestea sunt ecografiile morfologice care sunt obligatorii pentru screening. Se mai pot efectua si ecografii suplimentare, cu frecventa lunara, atata timp cat acestea vizeaza doar masuratori si dureaza putin. Nu s-a dovedit ca ecografiile afecteaza in vreun fel copilul.

 

De ce sînt importante ecografiile în sarcină?

 

Ecografiile in sarcina sunt foarte importante, deoarece permit depistarea unui numar mare de malformatii la nivelul fatului. Acest lucru este esential pentru a ne pregati in consecinta, mai ales cand femeia doreste sa continue sarcina.

 

De exemplu, putem identifica o malformatie cardiaca ceea va impune o ingrijire speciala (un anumit tip de ventilatie) a nou-nascutului imediat dupa nastere. De asemenea, putem identifica malformatii la nivelul plamanilor, intestinelor sau rinichilor. Aceasta ne va permite sa putem sa-i oferim copilului odata ce s-a nascut o ingrijire speciala si un tratament cat mai adecvat.

 

De exemplu, este important sa identificam ecografic daca un copil are laparoschizis, adica organele abdominale se afla in afara cavitatii abdominale. Cunoscand acest aspect, medicul va sti sa nu recomande nasterea naturala, intrucat exista un risc foarte mare ca intestinele sa se distruga extrem de mult in timpul nasterii, ceea ce va face aproape imposibil interventia chirurgicala ulterioara. Pe de alta parte, daca se naste prin cezariana, copilul are sanse sa fie tratat chirurgical ulterior si sanse mai mari de recuperare.

 

Ce probleme ale fătului sau ale mamei pot fi identificate doar prin ecografie și pot fi adresate prin intervenții in utero sau imediat după naștere, spre remedierea lor parțială sau totală?

 

Ecografia poate descoperi orice afectiune a fatului din punct de vedere structural. Nu poate pune un diagnostic direct in cazul unor afectiuni metabolice sau neurologice care nu au rasunet structural.

 

Un exemplu de cum se poate interveni intrauterin asupra fatului, este in primul rand sindromul transfuzor-transfuzat care apare la gemeni; alte exemple sunt sindromul de valva posterioara si anemiile fetale. Acestea pot fi tratate in totalitate intrauterin. Hernia diafragmatica poate fi de asemenea depistata la ecografie si poate fi tratata partial intrauterin, urmand ca dupa nastere tratamentul sa fie finalizat. Operatiile intrauterine sunt esentiale, intrucat aceastea scad riscul ca plamanii sa fie afectati grav dupa nastere. De asemenea, meningocelul poate fi tratat partial intrauterin, urmand ca tratamentul sa fie completat odata ce copilul se naste.

 

In plus, ecografia ne arata cum interactioneaza fatul cu mama. Acestia sunt legati prin cordonul ombilical si placenta, iar prin studierea placentei si investigarea Doppler a arterei ombilicale, arterei cerebrale medii, a ductului venos si a arterelor uterine ale mamei, putem descoperi daca anumite afectiuni ale mamei au afectat sau nu copilul.

 

Interactiunea dintre mama si copil este foarte importanta, de exemplu, atunci cand mama are diabet care nu a fost diagnosticat in sarcina. In aceasta situatie, la ecografie se poate evidentia efectul acestei afectiuni asupra fatului: un fat mare si o cantitate crescuta de lichid amniotic.

 

 


Sursa: www.printesaurbana.ro

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.