left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Ecografia Doppler a Arterelor Renale


underline

Ecografia Doppler vasculara

Evaluarea prin ecografie a arterelor renale urmareste permeabilitatea acestor vase la anumite categorii de pacienti.

In mod normal fiecare rinichi este vascularizat de catre o singura artera renala. In cazuri mai rare pe langa artera renala principala mai exista artere renale accesorii.

 

Ingustarea (stenoza) acestor artere sau infundarea lor (ocluzia) duce la scaderea fluxului arterial in rinichi, consecinta fiind aparitia ischemiei renale si ulterior a hipertensiunii arteriale si insuficientei renale.

 

Stenoza de artera renala este semnificativa hemodinamic (clinic produce hipertensiune arteriala) cand ingustarea arterei este mai mare de 60%.

 

Cand se produce ingustarea arterei renale?

 

-la pacientii peste 40-45 de ani , prin depunerea colesterolului la emergenta (ramificarea) arterei renale din aorta;
-la copiii si la adultii de varsta medie(30-40ani) din cauza unei boli genetice numita fibrodisplazie si care afecteaza peretele arterial, ducand la ingustari ale lumenului arterei(una sau mai multe);

 

Ecografia doppler a arterelor renale este o ecografie laborioasa , dependenta de operator dar si de pregatirea pacientului si consumatoare de timp. De asemeni depinde de factori anatomici(am amintit anterior existenta cateodata a mai multor artere renale), de ecograful folosit dar si de alte patologii ale pacientului.(vizibilitatea acesteia este ingreunata de ex. de meteorismul abdominal sau de obezitatea abdominala). Pentru ecografie pacientul nu trebuie sa manance nimic inainte cu 12 ore , sa nu consuma bauturi carbogazoase, fructe si legume cu 3 zile inainte si sa aiba scaun zilnic cu 3 zile inainte.

 

Stenoza de artera renala este o cauza corectabila a hipertensiunii arteriale cu ajutorul chirurgiei endovasculare prin care se implanteaza un stent in regiunea ingustata, cu restabilirea fluxului normal sau aproape de normal.

 

La cine este indicata ecografia de artere renale? (mai precis la cine suspectam stenoza de artere renale?).

Grupurile de pacienti sunt reprezentate de:

 

- cei care au hipertensiune arteriala "maligna": cei care au in schema de tratament toate grupele de antihipertensive fara a se reusi scaderea acesteia;
- cei care prezinta "accelerarea" hipertensiunii arteriale: cei care desi urmeaza tratament corect pentru hipertensiune, tensiunea arteriala creste in continuare si nu este controlata de o paleta larga de medicamente;
- pacientii cu hipertensiune si cu deteriorarea functiei renale (insuficienta renala);
- pacientii cu insuficieta renala si cu dimensiuni anormale ale rinichilor;
- la cei cu hipertensiune arteriala si la care ecografia abdominala evidentiaza o diferenta egala sau mai mare de un cm intre cei doi rinichi;
- copii cu hipertensiune arteriala;
- pacientii cu hipertensiune si rinichi unic congenital sau chirurgical;

 

Ecografia Doppler vasculara

 

Este o ecografie ca nici una alta. De fapt este tot o ecografie, având particularităţi care o fac ceva mai specială.

Se bazează tot pe principiul sonarului, al detectării în apă a obiectelor de care s-ar putea lovi un vas marin (vapor sau submarin) sau care se îndreaptă spre acel vas şi îl ameninţă.


Spre deosebire de celelalte ecografii, cea Doppler vasculară oferă medicului informaţii nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate (particular vasele de sânge), dar şi date funcţionale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări şi/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificaţi, mai rar particularităţi anatomice de dezvoltare sau vindecări greşite) şi poate oferi medicului avizat o informaţie extrem de utilă organizării tratamentului cu medicamente sau chirurgical, justificându-l şi fiind probă neutră pentru actul medical.


De obicei această investigaţie, care poate confirma, infirma, justifica, urmări, certifica un tratament medical sau chirurgical, este efectuată de un medic care se ocupă doar de această investigaţie. Medicul ecografist vascular, de obicei cardiolog, dar poate fi şi specialist în imagistică medicală, internist, în alte ţări doar specialist în ecografie vasculară, nu are ocazia, de obicei, să verifice aspectul real, intraoperator, al imaginilor şi parametrilor măsuraţi la ecografie.


Examenul ecografic Doppler vascular oferă medicului atât imaginea structurilor investigate, dar şi felul cum curge sângele prin vasul examinat, parametrii fluxului sangvin şi efectul modificărilor anatomopatologice ale vaselor asupra curgerii sângelui prin vase.


Ecografia Doppler vasculară se efectuează:


ţintit, asupra arterelor sau venelor şi pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide şi vertebrale, aorta abdominală, aorta toracică, iliace, renale, cava superioară, cava inferioară, ramurile viscerale ale aortei abdominale etc.);
în scop diagnostic;
în scop terapeutic (sclerozări de pachete varicoase, sclerozare endoluminală pentru tratamentul cu laser sau radiofrecvenţă a varicelor, canulări de vene centrale sau de artere periferice etc.);
pentru verificarea eficienţei unor tratamente (anticoagulant în tromboze, restabiliri de flux arterial etc.) sau pentru stabilirea duratei acestora (când oprim anticoagularea în cazul unei tromboze venoase profundă a membrelor inferioare de ex.);
preoperator, intraoperator, postoperator.


După cum se vede din enumerarea precedentă (care va fi din timp în timp revizuită şi adăugită), există multe feluri de ecografii vasculare şi numeroase circumstanţe în care se apelează la această investigaţie. Fiecare dintre acestea necesită timp (aproximativ 45 minute), mult mai lung decât durata celorlate ecografii (abdominală, cardiacă etc.). Zâmbesc cu înţelegere de fiecare dată când am de examinat ecografic un pacient care vine din proprie iniţiativă şi cere o ecografie Doppler vasculară (un "eco Doppler") şi care, atunci când îl întreb unde anume vrea să fac ecografia (la artere sau la vene, la picioare sau la cap etc.), îmi spune că vrea una la toate vasele.


Apoi sunt nevoit să înşir toată povestea de mai sus şi să-i spun că ecografia asta vasculară generală va fi foarte lungă, va dura toată ziua şi toată noaptea, se va termina probabil a doua zi şi va costa destul de mult. Abia atunci pacienţii respectivi acceptă faptul că ecografia vasculară trebuie efectuată la indicaţia unui medic, cu un anumit scop şi în cazul în care pacientul nu vine cu o trimitere de la un alt medic, atunci mult mai util este un examen al specialistului şi apoi, dacă este nevoie, pentru un anumit motiv constatat de medicul examinator, se poate face şi o ecografie cu scop, ţintită conform constatărilor spre un anumit segment considerat cu probleme.


Conform celor expuse anterior, pentru ecografia Doppler vasculară este necesară o trimitere din partea unui medic, în care să fie specificat un diagnostic, motiv, scop şi segmentul anatomic de examinat, altfel programarea doar pentru ecografie din iniţiativa pacientului mă obligă la explicaţii care pot fi uneori mai lungi decât cele expuse anterior pentru a face înţeles faptul că un consult prealabil (din partea mea sau a unui alt medic) poate fi mai utilă şi cu siguranţă mai ieftină decât o examinare ecografică efectuată la cererea pacientului. De cele mai multe ori, după consultaţie, examenul ecografic îşi pierde indicaţia sau atunci când constat că ar trebui efectuat, zona examinată şi tipul vasului diferă de solicitarea iniţială a pacientului.


În plus, mai adaug faptul că examenul ecografic vascular este înregistrat ca descriere de parametri anatomici şi funcţionali şi uneori imagini de pe ecran printate, care sunt mai puţin înţeleşi chiar şi de către medici şi pacientul face destul de puţin asocierea cu alte examene imagistice (radiografii, arteriografii, cateterisme cardiace, coronarografii, examene CT sau RMN etc.) sau biologice-biochimice (analize de laborator).


Dacă medicul de laborator nu are contact cu pacientul, medicul radiolog are contact cu pacientul în cursul examinării şi poate deloc în momentul în care pacientul vine după rezultat (de obicei a doua zi), ecografistul vascular eliberează rezultatul pe loc şi pacientul poate fi nedumerit de faptul că ecografia Doppler vasculară este o examinare imagistică şi nu o consultaţie şi nerăbdător să afle "cum stă treaba", cât de grave sunt cele constatate, tratamentul şi prognosticul. În realitate ecografia Doppler vasculară este o examinare paraclinică imagistică şi constatările ecografice sunt interpretate de medicul curant, care stabileşte ce este de făcut în baza celorlalte date pe care le are despre dv. şi în bază cărora va făcut chiar trimiterea spre ecografia la care aţi venit.


Pentru mine, chirurg cardiovascular, ecografia Doppler vasculară îmi oferă posibilitatea de a examina ecografic pacienţii pe care îi tratez (chirurgical sau medical). Dacă la început aveam o oarecare teamă să nu greşesc ecografic diagnosticul, cu timpul am căpătat siguranţă prin verificarea intraoperatorie a diagnosticului şi acum fac bypass-uri bazate exclusiv pe ecografia făcută de mine.


Ecografia Doppler vasculară este o metodă de investigaţie extrem de utilă, nenocivă şi accesibilă în orice moment pentru afecţiunile vasculare. Mulţumesc Doamnei Profesor Doctor Arsenescu Ileana pentru calitatea cursului şi standardele ridicate impuse pentru acordarea competenţei în ecografia Doppler vasculară şi soţiei pentru susţinerea în efortul obţinerii acestei competenţe.

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.