left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Ecografia de morfologie fetala


underline

Ecografia de morfologie fetalaEcografia reprezintă o metodă simplă, neiradiantă, ce utilizează ultrasunetele pentru explorarea corpului uman. Ea nu este dureroasă şi nu are efecte nocive asupra copilului dumneavoastră.


Examenul se realizează cu sonda plasată pe abdomenul gravidei. În anumite cazuri, medicul poate decide realizarea unei ecografii transvaginale pentru o mai bună vizualizare a anumitor structuri fetale.

 

Pentru acest examen nu este necesară o pregătire specială, cu menţiunea că aplicarea de creme hidratante pe abdomen poate împiedica o bună vizualizare a fătului. Pentru realizarea acestui examen nu este necesar să aveţi vezica urinară plină.


O monitorizare a evoluţiei sarcinii presupune realizarea a minim trei ecografii de morfologie, cu scopul de a aprecia şi urmări starea de sănătate a copilului dumneavoastră în perioada de viaţă intrauterină.


La fiecare ecografie de morfologie fetală se apreciază vitalitatea fetală (mişcări, activitatea cardiacă etc), se analizează atent organele fetale ţinându-se cont de etapele de dezvoltare şi se realizează măsurători ale diverselor structuri fetale care permit estimarea greutăţii fetale şi a vârstei sarcinii.


Astfel se pot identifica la timp un număr mare de anomalii sau de situaţii patologice fetale.


Există însă şi limitări ale ecografiei:


Rata de detecţie ecografică a anomaliilor fetale este în medie de 56%;
Expresia ecografică a diverselor anomalii fetale este variabilă pe parcursul sarcinii;
O serie de anomalii fetale nu pot fi diagnosticate ecografic antenatal.


În cazul în care anumite regiuni fetale nu pot fi examinate datorită poziţiei fătului sau dacă sunt decelate anomalii, vi se propune să reveniţi pentru un control, pentru o confirmare şi stabilirea conduitei ulterioare. În anumite cazuri, Imagistica prin Rezonanţă Magnetică Fetală (RMN FETAL) poate completa bilanţul lezional, fără însă să înlocuiască ecografia.


Pentru o mai bună informare a cuplului în privinţa posibilei evoluţii postnatale a unei afecţiuni descoperite ecografic este necesar consultul interdisciplinar cu medicii pediatri de diverse specialităţi (neurologie, cardiologie, nefrologie, chirurgie etc.)


Ecografia de prim trimestru


Se realizează ideal la 12 săptămâni, cu limite între 11 săptămâni şi 13 săptămâni şi 6 zile.


Ecografia de prim trimestru estimează corect vârsta gestaţională în funcţie de lungimea fătului, identifică sarcinile multiple şi evaluează riscul de malformaţii cromozomiale prin măsurarea translucenţei nucale. Detecţia anomaliilor fetale este limitată de dimensiunile mici ale fătului şi de dezvoltarea incompletă a unor structuri fetale.


Ecografia este cea mai fidelă modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale atunci când este efectuată în primul trimestru în asociere cu testarea serologică. Rata de depistare depăşeşte în aceste condiţii 90%. Efectuând doar o simplă ecografie se pot detecta doar 62%-81% dintre malformaţiile cromotzomiale.


Ecografia de trimestrul al doilea


Se realizează ideal la 22 săptămâni, cu limite între 20 si 24 săptămâni.


Perioada în care se realizează ecografia de trimestrul al doilea este optimă pentru analiza morfologică a organelor fetale. Estimarea ecografica a vârstei gestaţionale în trimestrul al doilea de sarcină comportă o eroare între 7 şi 14 zile, în funcţie de parametrii utilizaţi. Estimarea greutăţii fetale se face cu o eroare de +/-10% datorită condiţiilor de măsurare şi datorită prelucrării informaţiilor de către programul ecografului. Rata de detecţie ecografică a anomaliilor fetale este în medie de 56%.


Ecografia de trimestrul al doilea poate depista o serie de malformaţii fetale care pot creşte riscul de a avea un făt cu o afecţiune genetică.


Ecografia de trimestrul al treilea


Se realizează ideal la 32 săptămâni, cu limite între 30 şi 34 de săptămâni.


Evaluarea morfologiei la acest trimestru este mult îngreunată de relativa fixitate a poziţiei fetale, de densitatea osoasă crescută şi de cantitatea mai redusă de lichid amniotic. Estimarea ecografică a vârstei gestaţionale în trimestrul al treilea de sarcină comportă o eroare între 16 şi 21 de zile, în funcţie de parametrii utilizaţi, iar estimarea greutăţii fetale se face şi ea cu o eroare de +/-15.


Ecografia de trimestrul al treilea dublează sensibilitatea detectării malformaţiilor fetale. Pot fi depistate anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior, precum şi o serie de anomalii ale sistemului nervos central şi musculoscheletale, fără ca rata de depistare să depăşească media de 56%.

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.