left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Ecografie mamara


underline

Ecografia mamara

Ecografia mamara este metoda de electie pentru depistarea leziunilor in sanii cu structura predominent fibro-glandulara fiind metoda de prima intentie pentru investigarea mamara la femeile tinere, inaintea varstei de 40 ani, precum si un examen complementar mamografiei, obligatoriu la femeile care pastreaza acest tip de structura si dupa varsta de 40, la aceasta categorie de varsta examenul mamografic radiologic ramanand obligatoriu pentru depistarea focarelor de microcalcificari suspecte - semn indirect si foarte incipient asociat unor leziuni maligne mamare.

Ecografia mamara este utila pentru obiectivarea leziunilor depistate mamografic, precum si pentru diferentierea lor, avand o specificiatate crescuta fata de mamografie, care ramane o metoda mai sensibila (ecografia poate face diferentieri de structura lichid / solid). Ecografia mamara este utila si pentru studiul caracterelor limfonodulilor axilari.

Ecografia mamara vizualizeaza imagini chistice incepand de la 1 - 2 mm diametru si leziuni solide de 5 mm diametru, ramanand insa cea mai subiectiva dintre toate metodele imagistice (operator-dependenta).

Ecografa mamara - avantaje :

-metoda neinvaziva
-rapida
-usor accesibila si repetabila la orice interval
-nu are contraindicatii, restrictii sau efecte secundare
-permie urmarirea evolutiei naturale sau dupa tratament a leziunilor
-nu necesita niciun fel de pregatire anterioara a pacientului

Dr. Aida Mihailovici
Medic specialist Radiologie imagistica medicala


 

Ecografia mamara nu prezinta riscuri


Ecografia sanului este una dintre metode. Este recomandata si inainte de varsta de 35 de ani, spre deosebire de mamografie care poate fi efectuata doar dupa aceasta varsta. Daca tesuturile sanului sunt mai dense, daca sanul a fost operat sau iradiat, da rezultate mai bune decat mamografia. Dupa varsta de 40 de ani este indicat sa fie asociata cu aceasta.

"Ecografia mamara nu prezinta ricuri. Totusi, nu este o metoda 100% sigura pentru depistarea tumorilor. De exemplu, nodulii foarte mici nu sunt descoperiti cu ajutorul ei. Mult mai sigura si mai eficienta este mamografia" - precizeaza dr. ginecolog rezident Mihaela Lumei.

Ecografia nu este o metoda dureroasa. Este complemantara mamografiei si permite diferentierea dintre o masa solida si un chist, dar si vizualizarea leziunilor atunci cand sanii sunt densi.

Cum se efectueaza?

Ecografia foloseste ultrasunete, adica unde sonore de frecventa inalta pentru diferentierea leziunilor solide de cele lichidiene, pentru detectia si evacuarea chisturilor si pentruexamenul sanilor.

Potrivit specialistului nostru, ecografia mamara se realizeaza la fel ca orice alta ecografie: se aplica un gel pe piele pentru ca transductorul sa se miste usor si pentru a elimina aerul dintre piele si acesta. Transductorul va fi presat pe piele si miscat pe toata suprafata sanului care trebuie evaluat. Odata ce procedura a fost efectuata, gelul se va inlatura de pe san si te vei putea imbraca.

Tehnica examinarii ecografice este facila si se realizeaza cu un aparat modern de radioterapie. Se examineaza toata suprafata sanului, inclusiv regiunile axilare. Eventualele modificari sunt inregistrate pe o hartie speciala (fotografie) sau pe un CD.

Dupa o ecografie mamara nu este necesar sa adopti un anumit stil de viata, o alimentatie sau o activitate anume, decat daca acest lucru este recomandat de catre medic.

Daca este realizata cu un aparat performant si interpretata de un specialist, ecografia sanului poate constitui un examen extrem de precis.

 

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.