left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Importanta efectuarii ecografiei abdominale


underline

De ce se face ecografie abdominala?
Ecografia abdominala se face pentru a afla cauza durerii abdominale, a cauta, a masura, un anevrism sau a monitoriza aorta, a verifica dimensiunea, forma, densitatea si structura ficatului. O ecografie se poate face pentru a evalua icterul si alte probleme de ficat, inclusiv mase tumorale hepatice, ciroza hepatica, steatoza hepatica, care reprezinta depozitare de grasimi in ficat (numita si ficat gras), sau de modificari ale testelor functiei hepatice .
Ecografia abdominala detecteaza calculi biliari (litiaza biliara), inflamare a colecistului (colecistita), sau conducte biliare blocate de o piatra sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice.
Detecteaza pietre la rinichi, chiste sau alte formatiuni tumorale renale, afla dimensiunea extinsa a splinei si cauta modificari in parenchim sau in hil. Detecteaza afectiuni ale pancreasului, cum ar fi pancreatita sau cancer pancreatic.
Afla cauza blocarii unui flux normal de urina. O ecografie de rinichi poate, de asemenea, sa fie facuta pentru a afla pozitia si dimensiunea rinichilor, detecteaza mase tumorale in rinichi, detecteaza lichid din jurul rinichilor, investigheaza cauzele pentru infectii recurente ale tractului urinar , sau verifica starea de rinichi transplantat. Afla daca o masa, in oricare dintre organele abdominale (cum ar fi ficatul) este o tumoare solida sau un simplu chist umplut cu lichid.
Afla in ce stare sunt organele abdominale, dupa un accident sau traumatism abdominal, se uite dupa leziuni sau sange in cavitatea abdominala, dar computer- tomografie (CT) este mai frecvent utilizat in acest scop, pentru ca este mai precisa decat ecografie abdominala . Ecografia abdominala este folosita pentru ghidaj de plasare a unui ac sau alt instrument in timpul unei biopsie, cauta lichid in cavitatea abdominala (ascita). O ecografie de asemenea se poate face pentru a ghida acul in timpul unei proceduri pentru a elimina lichidul din cavitatea abdominala (paracenteza).

Cum se pregateste pacientul pentru ecografie abdominala?
Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas, sa nu manancati alimente cu un continut de grasimi, la masa in seara inainte de test. Sa nu manancati cu 4 - 6 ore inainte de ecografie, pentru a evita formarea de gaze in intestine. Gazele ar putea interfera cu evaluarea organelor, care sunt in spatele stomacului si intestinelor.

Pentru o ultrasonografie a rinichilor, este posibil sa nu fie nevoie de nici o pregatire speciala. Sa beti 4 - 6 pahare de lichid (de obicei, suc fara gaz sau apa), cu o ora inainte de test pentru a va completa vezica urinara.
Pentru ecografie de aorta, sa evitati manancarea pentru 8 - 12 de ore inainte de test.

Cum se face ecografie abdominala?
Acest test se face de catre un doctor care este specializat in executarea ecografiei si interpretare imaginilor ecografice. Aceasta se face intr-un cabinet de ecografie dintr-un spital, centru medical sau cabinet medical privat. Va fi nevoie sa indepartati de pe abdomen orice bijuterie care ar putea interfera cu ecografia. Va fi nevoie sa luati o parte din haine, in functie de zona, care este examinata. Dvs veti sta pe spate pe un pat capitonat de consult. Un gel va fi raspandit pe abdomenul dvs pentru a imbunatati calitatea transmiterii undelor ultrasonore. O mica sonda ecografica, numita si transductor, este presata pe abdomenul dumneavoastra si mutata inainte si inapoi peste organele supuse examenului ecografic.
O imagine a organelor si a vaselor de sange poate fi vazuta pe un monitor video. Va fi nevoie sa stati nemiscat in aceasta pozitie in timp ce se face ecografia.
Vi se poate cere sa schimbati mai multe pozitii,in timp ce se face scanarea. Pentru ecografie rinichi , Vi se poate cere sa stati in decubit lateral sau sa va intindeti pe stomac.
Vi se cere sa trageti aer in piept si sa-l tineti pentru cateva secunde in timpul scanarii. Acest lucru va permite medicului de a vedea organe si structuri, cum ar fi ducte biliare, mai clar, deoarece acestea nu sunt in miscare.
De asemenea inspiratia profunda va impinge temporar in jos ficatul, splina si alte organe mai mici ascunse de coaste, ceea ce face mai usor pentru ecografist sa le vada in mod clar.
Ecografie abdominala dureaza de obicei intre 20 si 40 de minute. Vi se poate cere sa asteptati pana ce medicul a trecut in revista informatiile. Medicul va dicta asistentului buletinul ecografic si o copie va ramane in cabinetul de ecografie.

 

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.