left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Mamografia


underline

O mamografie este un tip special de examinare radiologica a sanului facuta cu ajutorul unui echipament special care poate evidentia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate. O mamografie este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi ce poate detecta cancerul de san precoce. Este o metoda ideala si indispensabila pentru femeile mai in varsta de 40 de ani, ce au un risc crescut de a face cancer de san. O femeie se poate simti stresata, poate fi agitata si tematoare in privinta efectuarii unei mamografii si a perspectivei de a descoperi o tumora. Procedura in sine este relativ simpla. Majoritatea afectiunilor sanului nu sunt maligne si chiar daca restul afectiunilor sunt date de cancer, peste 90% dintre acestea sunt curabile, daca sunt detectate precoce si tratate prompt. Desi mamografiile, la fel ca majoritatea analizelor medicale, nu au o acuratete de 100%, controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezinta cea mai buna metoda radiologica de a descoperi cancerul de san precoce, inainte de a aparea semne sau simptome evidente de cancer. Unele studii au aratat ca mamografia poate reduce rata de deces prin cancerul de san cu mai mult de o treime.


Cum se efectueaza o mamografie?


Mamografia se efectueaza cu un aparat radiologic special numit mamograf, iar pentru a obtine o expunere optima este necesara comprimarea sanului. Procesarea si developarea filmului sunt riguros controlate pentru a obtine o imagine de cea mai buna calitate. Mamografia nu este dureroasa. Unele femei pot avea un usor disconfort momentan dar numai pe parcursul presarii sanului de catre aparat, procedeu necesar pentru a obtine o imagine clara si precisa. Mamografiile sunt folosite pentru a diagnostica modificarile sau anomaliile de structura detectate prin autoexaminare sau prin examen clinic, si necesita adesea mai mult de 2 expuneri, fiind folosite ca screening pentru a detecta cancerul incipient, nesuspectat. Pentru a vizualiza structura interna a sanului se fac 2 expuneri pentru fiecare san. Aceste expuneri arata clar structura sanului. Se folosescd 2 proiectii standard: vederea craniocaudala (de sus in jos) permite o obtinerea unei imagini mai bune a sectoarelor centrale si mediale ale sanului, (excluzand tesuturile mamare ce se extind la nivelul axilei). Vederea mediolaterala este mai importanta deoarece arata toata glanda.

Riscuri: Beneficiile screeningului cu ajutorul mamografiei depasesc riscurile de orice fel datorate iradierii. De curand s-a estimat ca iradierea necesara pentru efectuerea unei mamografii este mai mica decat iradierea cosmica la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte la peste 3000 de metri. Folosirea unei doze scazute ii permite doctorului sa repete mamografia o data pe an incepand cu varsta de 40-50 de ani. O mamografie poate fi prescrisa unei femei ce are antecedente personale sau familiale de cancer la san sau la alte organe, in functie de varsta ei. Acele paciente care nu sunt la menopauza trebuie sa se asigure ca nu sunt insarcinate inainte de efectuarea mamografiei, datorita riscului potential al expunerii. Pentru femeile care au implant de san exista o sansa extrem de scazuta ca presiunea exercitata in timpul procedurii sa cauzeze o ruptura sau o herniere. Daca acest eveniment se intampla poate fi necesara o interventiei chirurgicala pentru a indeparta implantul. Intr-un numar foarte mic de cazuri, acuratetea unei mamografii este mai mica decat de obicei: Pentru femeile cu implant de san, abilitatea unei mamografii de a detecta anomaliile scade de la 92% la 33%, deoarece continutul implantului (gel sau lichid) poate bloca vederea, la fel si tesutul cicatricial ce se formeaza in jurul implantului. Rezultatele fals pozitive sunt atunci cand mamografia arata ca exista anomalii, dar acestea se dovedesc a nu fi cancer. Majoritatea acestor rezultate fals pozitive se vor dovedi a fi negative pentru cancer. La toate varstele, 5-10% dintre mamografii sunt anormale si sunt urmate de teste aditionale (aspiratia cu ac subtire [sampling], biopsie chirurgicala, sau ecografia). Rezultatele fals-negative sunt atunci cand mamografia pare normala desi cancerul exista, acestea aparand mai des la femeile tinere decat la cele in varsta.

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.