left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Metoda de diagnostic Doppler


underline

Metoda ecografica Doppler este o tehnica suplimentara de cercetare si identificare a structurilor vasculare, implicit a fluxului sangvin de la nivelul acestor structuri abordabile ecografic cum ar fi arterele, venele. In prezent, orice aparat de ultrasonografie este dotat cu modul Doppler. Tehnica Doppler ca metoda de sine statatoare are aplicabilitate numai in studiul si patologia structurilor vasculare arteriale si venoase periferice sau profunde (abdominale, pelviene etc.), mai putin segmentele intracraniene ale arterelor carotide interne, unde angiografia clasica sau prin rezonanta magnetica este suverana. In general, studiul Doppler se face in completarea ecografiei bidimensionale care permite studiul organelor parenchimatoase (ficat, splina, plamani etc.) si al celorlalte structuri nevasculare.


Aceasta metoda ecografica se bazeaza pe efectul Doppler, descris de Johann Doppler in 1942, care defineste comportamentul lungimii de unda si al frecventei ultrasunetelor cu care opereaza ecografia in conditiile in care unda sonora si receptorul se afla in miscare unul fata de celalalt, in cazul fluidelor circulante, deci, a sangelui.


Metoda de diagnostic Doppler


Exista mai multe tipuri de tehnici Doppler: continuu, pulsat, color, power, care permit o caracterizare a fluxului sangvin, a vitezelor de curgere, a volumului hematiilor (globulelor rosii), a rezistentei la curgere si, implicit, distingerea unor anomalii vasculare de tip stenozant (ingustare), malformativ sau trombotic. In plus, completarea examenului ecografic cu tehnica Doppler aduce informatii utile in diferentierea structurilor vasculare de cele nevasculare, a venelor fata de artere, caracterizarea unor structuri de tip tumoral din punct de vedere al vascularizatiei si, uneori prin aceasta, a leziunilor maligne (canceroase) de cele benigne.

Bolnavul nu este expus unei cantitati mari de radiatii. De aceea poate fi repetata de nenumarate ori ca si rezonanta magnetica. Acest tip de examinare se realizeaza de obicei in completarea ecografiei bidimensionale ori de cate ori medicul considera ca este necesar pentru elucidarea diagnosticului. Medicul examineaza o regiune sau un organ, iar tehnica Doppler suplimenteaza informatiile care sunt filtrate si interpretate de medic. Exista si ecografe 3D sau 4D, in prezent suporturile de soft adaptabile diferitelor tehnici imagistice (ultrasonografie, computer tomografie, imagistica prin rezonanta magnetica) permitand obtinerea unor imagini 3D (tridimensionale) volumetrice care sunt in concordanta cu realitatea.

 

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.