left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Necesitatea ecografiilor în timpul sarcinii


underline

Necesitatea ecografiilor în timpul sarciniiNecesitatea ecografiilor în timpul sarcinii?

 

Specialiștii constănțeni spun că metoda depistează 80% din totalul malformaţiilor fetale.


Ecografia fetală este o tehnică imagistică ce foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza fătul în interiorul uterului. Prin această metodă se pot obţine imagini 2D, 3D, 4D pentru evaluarea creşterii şi maturării fătului şi depistarea eventualelor anomalii, astfel efectuându-se trei examinări ecografice importante în trimestrele I, II şi III de sarcină.


Ecografia de prim trimestru este utilă pentru datarea corectă a sarcinii şi pentru localizarea acesteia în uter sau în afara acestuia. Acum se stabileşte clar dacă sarcina este unică sau gemelară (în cazul celei gemelare, tipul acesteia).


La 12 săptămâni de sarcină se efectuează morfologia fetală, ce depistează 70% din cazurile de sindrom Down (prin măsurarea clarităţii nuchale) şi tot atunci se pot detecta aproximativ 30% din totalul malformaţiilor fetale grave. Cu tehnologia de acum se poate efectua ecografia şi cu sondă transvaginală dacă imaginea transabdominală nu este clară sau poziţia fătului nu permite incidenţele obligatorii.


Ecografia din trimestrul II, numită tot morfologie fetală, depistează 80% din totalul malformaţiilor fetale, restul de 20% nu au manifestări la această vârstă, motiv pentru care nu pot fi detectate la acest moment. Este utilă şi pentru realizarea curbei de creştere şi pentru depistarea preeclampsiei precoce.

 

„Acum este momentul în care se studiază poziţia placentei şi gradul de maturare al acesteia (placenta fiind structura prin care fătul primeşte oxigen şi nutrimente de la mamă). Cantitatea de lichid amniotic este un marker important pentru starea de bine a fătului. Orice anomalie sesizată este monitorizată şi discutată cu viitoarea mămică", a spus Ş.L. dr. Carmen Ciufu, medic specialist imagistică și radiologie la Ovidius Clinical Hospital.


Ecografia de trimestrul III detectează retardul de creştere intrauterină şi, de asemenea, evaluează maturarea tuturor organelor. Acum se pot depista anomalii cu manifestare tardivă în sarcină (chisturi ovariene la feţii de sex feminin, atrezii intestinale joase, imperforaţie anală, anomalii de girație).„


Ecografia Doppler fetală şi maternă efectuată la această vârstă este obligatorie în cazul depistării unui retard de dezvoltare. Tot acum se evaluează poziţia fătului şi eventuala prezenţă a circularei de cordon. În afara celor trei examinări ecografice obligatorii, în sarcină se pot repeta ecografiile ori de câte ori este nevoie atunci când se depistează anomalii ce necesită monitorizare, ecografia fiind o examinare lipsită de riscuri pentru mamă sau pentru făt.


Nu necesită o pregătire prealabilă pentru pacientă", a mai adăugat Carmen Ciufu. Rezultatul ecografiei este influenţat de poziţia fătului, iar uneori medicul trebuie să insiste pentru a mobiliza fătul şi a obţine toate secţiunile. Toate măsurătorile efectuate sunt comparate cu valorile standard.

 

Specialistul. Când se recomandă a doua opinie

 

Ecografia 3D şi 4D este utilă în depistarea anomaliilor feţei, scheletului şi a inimii, ea permiţând evaluarea funcţiei cordului pe durata unei revoluţii cardiace.


„Depistarea unei anomalii necesită o a doua opinie, mai ales când anomalia este incompatibilă cu viaţa și se impune întreruperea sarcinii. În cazurile unor anomalii ce permit continuarea sarcinii, dar necesită intervenţii chirurgicale după naştere, se recomandă consult de specialitate antenatal pentru alegerea momentului optim al intervenţiei sau preluarea cazului de către medicul clinician", a concluzionat specialistul în imagistică de la OCH, dr. Carmen Ciufu.

top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.