left_1
latodis
telefoane latodis
acasa
despre noi
despre noi
servicii
contact

Toata gama de ecografe Latodis / WED oferite sunt certificate in conformitate cu legislatia in vigoare.
top
bullet

Pregatirea animalului pentru ecografie


underline

Pentru obţinerea unei imagini de bună calitate, cât şi pentru a obţine o "fereastră acustică" optimă este necesar să se realizeze un contact perfect între sonda ecografului şi pielea animalului. Pentru aceasta este necesar să se recurgă la tunderea sau raderea părului de pe zona ce urmează a fi investigată. De la această regulă pot face excepţie animalele cu pilozitate redusă în zona ce urmează a fi investigată. Prezenţa firelor de păr determină formarea unei pelicule de aer între acestea, aer care ar duce la crearea unor artefacte, interferând astfel transmiterea ultrasunetelor.


La rasele de animale cu pilozitate redusă şi la cele cu firul de păr subţire se poate recurge doar la umectarea zonei cutanate de investigat.


Dupa raderea zonei se recomandă toaleta mecanică pentru îndepartarea firelor de păr, spălarea regiunii cu apă saponată (realizându-se astfel îndepartarea eventualelor secreţii sau altor impurităţi de la nivelul pielii), urmată de aplicarea unui strat de alcool sanitar.


După raderea zonei de investigat, pentru obţinerea unei bune "ferestre acustice" se aplică un strat de gel ecografic pe pielea animalului care se interpune între sondă şi piele astfel limitându-se interfaţa creată de stratul de aer.


În cazul în care se urmăreşte investigarea unor componente ale tractului digestiv se recomandă dietă înaintea examenul ecografic. Prezenţa conţinutului digestiv şi a gazelor la acest nivel limitează posibilităţile de investigare prin apariţia unor interfeţe care alterează calitatea imaginii ecografice şi prin reducerea (limitarea) porţiunii ce poate fi investigată (intră în imaginea ecografică).


În cazul în care animalul este adus de urgenţă la medic cu stări critice (şi nu sunt puţine astfel de situaţii), pregătirea anterioară este practic imposibil de realizat (în detrimentul calităţii actului medical).


Un rol foarte important în realizarea unui bun examen ecografic îl are alegerea tipului de sondă ţinandu-se cont de talia animalului şi de adâncimea (profunzimea) zonei de investigat. Scăderea frecvenţei sondei se asociază cu o creştere a penetrării ultrasunetelor, dar în acelaşi timp o reducere a rezoluţiei.


Contenţia animalului se realizează în poziţii diferite în funcţie de tipul de examinare. În general la animalele de companie se recomandă poziţia decubitelor (în special decubitul dorsal deoarece permite abordarea întregii zone abdominale).


Există şi situaţii când pentru investigarea unor organe din cavitatea abdominală se poate recurge la o abordare a acestora printr-un spaţiu intercostal (spre exemplu investigarea ficatului şi a vezicii biliare).


Pentru examinarea ecografică a cordului este de preferat ca animalul să fie contenţionat în poziţie patrupodală iar abordarea cordului să se realizeze prin zona intercostală.


La animalele de talie mică, abordarea ecografică a organelor din cavitatea toracică se poate realiza şi prin examinarea transdiafragmatică, cu animalul în decubit dorsal şi cu orientarea sondei în sens cranio-ventral. În anumite situaţii examenul ecografic se poate realiza şi în decubit lateral sau chiar în poziţie patrupodală (dacă animalul nu este liniştit şi nu păstrează decubitul).


În cazul în care animalul este retiv şi nu cooperează se poate recurge la sedarea şi chiar la tranchilizarea lui. De obicei, abordarea diferitelor zone care ne interesează se face ţinând cont de temperamentul animalului dar şi de posibilităţile existente pentru fiecare caz în parte. Dupa terminarea examenului ecografic , animalul va fi şters de surplusul de gel; pentru acesatǎ manopera putandu-se folosi : tifon, hârtia igienicǎ sau serveţele de hârtie.


top
Copyright © 2008 Latodis S.R.L.